Tijdens een netwerkbijeenkomst voor cultuurcoördinatoren, culturele partners en ambassadeurs van het onderwijs presenteerde Verbeelding&CO woensdagmiddag 21 juni het nieuwe cultuur-educatieve programma voor het schooljaar 2023-2024. Gewoontegetrouw mét live theater, en deze keer was dat de première van de muzikale vertelvoorstelling ‘Boutje van de Rommelberg’, naar het boek van Mirjam Oldenhave. “Smullen voor kinderen!”, aldus een enthousiaste leerkracht.
‘Theater’ in allerlei gedaanten vormt een stevige component in het nieuwe cultuurprogramma voor het basisonderwijs, en niet zonder reden. Meegetrokken worden in een spannend verhaal dat tóch goed afloopt, dat is voor elk opgroeiend kind een belevenis die bijblijft, die vormt, die fantasie aanwakkert en creativiteit losmaakt. Zelf lezen, of regelmatig voorgelezen worden geeft natuurlijk die gelegenheid al volop, maar als dat voorlezen wordt begeleid en omlijst met treffende en naadloos passende muziek, dan ontstaat een voor kinderen én volwassenen onweerstaanbaar stukje totaaltheater. In de Verbeelding voltrok zich een klein wondertje toen verteller Benjamin Murck van wal stak. Groot en klein hing aan zijn lippen…
De muzikale invulling van de voorstelling is voor rekening van het Epos-ensemble: vijf professionals die samen een rol-spelend, dansend en musicerend blaaskwintet vormen. Dat doen ze zo perfect en tegelijkertijd zó natuurlijk dat ze als het ware opgaan in het decor: is Boutje verdrietig, dan gaat het ‘auditief decor’ mee in dat verdriet met een wel heel melancholieke klarinet/fagot-passage. Net zo makkelijk schakelen ze naar de rol van een paar politieagenten die met sirene (fraai nagebootst!) opkomen en vervolgens chaotisch piepend op alleen hun mondstukken (fluit, klarinet, hoorn) of rieten (hobo en fagot) doen alsof ze met een metaaldetector een gestolen beeldje (van goud…!) zoeken. Geweldige vondst! Zo laat de voorstelling zich in lagen zien: spannend voor de kleinere kinderen, bij vlagen hilarisch voor de wat ouderen én volwassenen. Gelukkig loopt het verhaal, rond de thema’s afval, kringloop en duurzaamheid, uiteindelijk goed af. Boutjes vader, die onschuldig in de gevangenis zat, komt vrij, en dat de muziek dán uitbundig uitpakt laat zich raden…
‘Boutje van de Rommelberg’ gaat de komende tijd het land in als los te boeken vertelvoorstelling voor scholen, culturele instellingen en theaters. De Zeewolder basisschoolgroepen 5 en 6 kunnen het meebeleven op woensdag 11 oktober, want dan komt het Epos-ensemble nog een keer naar De Verbeelding. Dat wordt een volle bak…