Het toepassen van film in de klas kan op verschillende manieren. Film kan als middel worden gebruikt en ondersteunen bij thema’s of film kan het doel zijn. Film als doel is waar filmeducatie om draait. Met filmeducatie leren leerlingen betekenis te geven aan wat ze zien, maken en onderzoeken. Hier horen vijf vaardigheden bij: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.

We kunnen zeggen dat filmeducatie nog in de kinderschoenen staat, maar er wordt hard gewerkt om film op een creatieve en laagdrempelige manier naar de scholen te brengen. Het Netwerk Filmeducatie is bezig met een doorlopende leerlijn aan de hand van de vijf vaardigheden. Ook wij als Verbeelding&CO werken aan filmeducatie lessen. Daarin is er nog het meeste werk te verzetten op de vaardigheid ‘creëren’. Om leerkrachten deze vaardigheid bij te brengen wordt er tijdens het Nederlands Filmfestival in september speciaal een workshop gegeven om het maakproces van film toepasbaar te maken in de klas. Zodra hier meer informatie over is communiceren wij dat.

Concreet met film aan de slag in de klas

Verschillende organisaties zoals het Nederlands Filmfestival, Eye Filmmuseum en IDFA hebben de krachten gebundeld en een database ontwikkeld met filmeducatie lessen. Deze database heet LessonUp. De gratis filmeducatie lessen van LessonUp vind je hier: https://www.lessonup.com/nl/channel/filmeducatie/start