URBAN SKETCHING

Schilderlessen door Gonny Geurts

Vincent van Gogh

In één middag neemt de kunstenaar de leerlingen mee in de schildertechniek van beroemde kunstenaars zoals bijvoorbeeld:

Zonnebloemen schilderen met  veel kleuren geel, bruin en een beetje groen. Met alle bloemen maken we een heel groot groepsboeket. Hoe kunnen we een zonnebloem van opzij tekenen of van bovenaf? Hoe verandert een cirkel in een ellips als je er van boven, van onderen en van opzij naar kijkt?

Buiten schetsen als Rembrandt van Rijn

Weet je dat Urban Sketching al in de 17e eeuw bestond? Rembrandt van Rijn,

Ja, die van “De nachtwacht”, ging vaak naar buiten om te tekenen.  Van zo’n snelle schets maakte hij een ets, die hij vaak kon afdrukken. Zo kon hij er meer van verkopen, en niet te duur.

Wij gaan ook in de natuur teken.

Maar als je buiten om je heen kijkt, zie je veel, vaak te veel, om te tekenen. Daarom maken we eerst een kader. Daarmee zoeken we precies dat stukje natuur uit, dat we interessant vinden om te tekenen.nodig; karton, schaar, schetsboekje, potlood, gum?

Niet teveel gummen hoor, je kunt gewon meerder zachte lijnen over elkaar zetten.

Dat is schetsen!

SCHILDEREN in de stijl van Piet Mondriaan

Piet Mondriaan begon met schilderen op de ouderwetse manier; landschap, portret, bloemen..

Maar werd beroemd met zijn heel abstracte schilderijen, waarbij hij alleen rood, geel en blauw gebruikte.

En de vorm van de dingen? Dat waren vierkanten  en rechthoekjes, heel veel vierkantjes en rechthoekjes. Wel heeft hij heel nauwkeurig uitgezocht waar die moesten staan in het schilderij!

 

Kijk naar een foto van speelgoed, boom, landschap, gebouw en maak dat na in vierkanten en rechthoeken.

Denk aan mozaïek, tangram of hamertje tik. Maak zo een voorstelling.

Hoe veel kun je weglaten zodat wij toch jouw onderwerp herkennen?

We werken alleen in rood geel en blauw, en zwart en wit!

Bart van der Leck (de Stijl)

Hij vereenvoudigde zijn tekeningen zo, dat de afbeelding nog net herkenbaar was. Denk aan mozaïek, tangram of hamertje tik. We werken alleen in rood geel en blauw, en zwart en wit! Kijk naar een foto van speelgoed of een dier en maak dat na in vierkanten rechthoeken driehoeken. Hoe veel kun je weglaten zodat wij toch jouw onderwerp herkennen?

Leonardo da Vinci

Hij was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist. Iemand die zo veel kan werd: “Uomo Universalis” genoemd.  We maken een schilderij op de manier van de fresco schilder. Eerst een achtergrond van witte verf met water. Dan maken we met sponzen de achtergrond; blauw voor de wolken met geel erbij wordt het groen voor de heuvels en de bossen, onderin een randje bruin tot het hele vel gevuld is. Met de secco techniek maken we een schets van een mensfiguur op de voorgrond. Dat mag een (zelf) portret zijn, een figuur die je tot  halverwege ziet bijv. zoals Mona Lisa.

Hundertwasser

Het werk van de architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser lijkt vaak op een sprookje uit ‘Duizend-en-een-nacht’. Hij was een eco-man die overal water, planten en bomen in verwerkte. Kijkend naar zijn schilderijen en grafiek raak je verdwaald in een kleurrijke wereld, en in zijn gebouwen voel je je in een andere dimensie. We bedenken vormen en kleuren die in elkaar overlopen. Ook in Zeewolde zijn er huizen met groene daken….

Doelgroep 5, 6, 7, 8
Periode Hele seizoen 2020-2021
Tijd 2 middagen
Info In overleg kies je 2 eigen thema’s.
Plaats Op school

NIEUWE NATUUR

Flevoland bestaat niet alleen uit polders. Er is ook heel veel te zien en beleven rondom de dijken. Kijk eens naar alle eilanden zoals ‘het Oog’ in het Ketelmeer, de Zegge en de Biezen bij Zeewolde, het Tulpeiland ….allemaal stukjes nieuwe natuur, voor de toerist, of gewoon voor de vogels!

We zoeken de eilanden op in Google earth en maken ze ruimtelijk (3D). Zo maken we met elkaar een nieuw landschap – daar zijn we in Flevoland goed in!

De groepsleerkracht zorgt zelf voor: Computer, printer, stevig karton, schaar, lijm, verf of kleurkrijt, haarlak.

Doelgroep 5, 6 basisonderwijs
Periode Hele seizoen 2020-2021
Tijd Op afspraak
Info
Plaats Op school