In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. De Culturele Haven, een doorlopende cultuurleerlijn van Flevolandse bodem, biedt in dat kader samen met Verbeelding & CO aan alle Zeewoldense scholen een uniek educatieprogramma.

Leerkrachten van scholen in de gemeente Zeewolde kunnen gebruik maken van twee gratis lespakketten in de digitale lesomgeving van De Culturele Haven. Deze lespakketten kunnen leerkrachten eenvoudig in de klas gebruiken, waardoor leerlingen allerlei bijzonderheden leren over 75 jaar vrijheid.

Vliegtuigwrakken

Leerlingen van groep 5 en 6 leren in het lespakket Vliegtuigwrakken dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel vliegtuigen zijn neergestort in het IJsselmeer. Ook op de plek waar nu Flevoland ligt. Ook staan ze stil bij het fenomeen herdenken: waarom herdenken we bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog? En hoe doen we dat? Met dit lespakket zoeken de leerlingen naar antwoorden op deze vragen, bouwen leerlingen hun eigen herdenkingskunstwerk en schrijven ze een persoonlijk gedicht.

Onderduikersparadijs

Leerlingen van groep 7 en 8 leren in het lespakket Onderduikersparadijs dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel mensen onderdoken in de Noordoostpolder. Ook gaan leerlingen aan de slag met het thema ‘vrijheid’. Ze onderzoeken verhalen van toen en maken gedichten of een film om de vrijheid te promoten.

Aanmelden

De lespakketten worden tot en met juli 2020 gratis en geheel vrijblijvend beschikbaar gesteld. Wil je gebruik maken van dit aanbod? Stuur dan een e-mail met de naam van de school en de contactgegevens naar info@deculturelehaven.nl onder vermelding van: aanbod 75 jaar vrijheid Zeewolde.

Extra aanbod

Optioneel kunnen beide lespakketten uitgebreid worden met een uniek educatieproject van Verbeelding&CO, met inzet van gastdocenten en eindpresentaties. De kosten hiervoor bedragen 6 euro per leerling. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden via info@deculturelehaven.nl.