ETEN VAN JE EIGEN BORDJE

Klei naar keramieklessen door Annemiek Eradus

Eten is voor kleuters een belangrijk dagelijks ritueel. Sommige kleuters willen niet eten, sommige willen alleen wat ze lekker vinden eten, en sommige eten alles. Om kinderen zich meer bewust te maken van eten en hoe we eten, maken kleuters hun eigen bordje van klei. Hoe bijzonder is het om daarna van je eigen gemaakte bordje te eten.

De lessen:
Er zijn twee lesmomenten; bij de eerste les komt Annemiek Eradus in de klas. Er volgt een gesprek over eten, wat zijn de gewoonten, lust je alles, hoe ziet de tafel eruit, heb je eigen bestek, of een eigen bord. Na het gesprek mogen de kleuters hun eigen bord kleien.

Om het makkelijk te maken zijn er drie basis vormen; rond, vierkant en een driehoek. De kleuters kleien hun bord af en mogen ook een eigen tekening met een cocktailprikker in hun bord tekenen. Alle borden worden gebakken en afgeglazuurd, zodat ze te gebruiken zijn.

Bij de tweede ontmoeting zijn de borden klaar. We bekijken de borden, maar we gaan ook een heerlijke fruitsalade eten. En….smaakt het nog lekkerder van je eigen bordje?

Doelgroep 1, 2 basisonderwijs
Periode Hele seizoen 2020-2021
Tijd In overleg
Introductie Goede voorbereiding op de school
Materiaal Verzorgd door school / in overleg
Plaats In school