BIJEN

Workshop wol vilten door Lyda Rump

Vilten is het maken van een stof, door het samenpersen van wol met behulp van warmte, wrijving, water  en zeep. De kunstenares Lyda Rump komt in de klas. Ze geeft een korte toelichting over schapenwol en hoe met dit materiaal vilt gemaakt wordt. De kinderen gaan (droog) van bruine schapenwol een balletje rollen. Daarna worden er strepen aangebracht met ‘gele lontwol’  op de bruine bol. Met behulp van een viltnaald, wordt dit goed bevestigd. Daarna wordt het balletje nat gemaakt met zeep en weer in de handen rond/ovaal gerold. Een houten kraal op saté prikkers vormen de ogen. De vleugels worden gemaakt van zijde. Herken jij je eigen bij?

Doelgroep 3, 4 basisonderwijs
Periode Hele seizoen 2020-2021
Tijd In overleg
Info Interactief meedenken en meedoen docent, kinderen en kunstenaar zorgen dat deze unieke techniek tot een mooi resultaat leidt
Plaats In school

VILTEN VAN ZETSTENEN

Vilten van Zetstenen door Lyda Rump

Bij het dichten van de dijken werden er 100 jaar geleden van heinde en ver stenen aangeleverd. Zelfs uit het hoge noorden en oosten. Daardoor zijn er nog steeds veel kleurrijke stenen in de dijkwering te zien.

Het vilten is een boeiend proces voor kinderen van groep 3 en 4. Het vilten van een steen is helemaal boeiend. Hoe maak je van iets zachts toch een steen. Boetseren met een bol wol, water en zeep is altijd weer spannend. Dit keer mogen de kinderen zelf hun kleur uitkiezen en bedenken hoe een steen er uitziet in hun fantasie. Natuurlijk zijn er ook echte stenen aanwezig. Met linnen en/zijden draden kunnen ze hun steen nog kleurrijker maken.

Doelgroep 3, 4 basisonderwijs
Periode Hele seizoen 2020-2021
Tijd In overleg
Info
Plaats Op school en in paviljoen De Verbeelding