Natuur- en Milieu-Educatie

In Zeewolde wordt op initiatief van de gemeente met de 11 basisscholen eens per twee jaar een project uitgevoerd op het gebied van natuur- en milieueducatie. Voor het voorjaar 2020 (februari tot en met april) is er voor de groepen 5/6 een extra mogelijkheid om aan te sluiten bij een schoolproject ‘Plastic Dieet’. Kinderen van nu zijn de volwassenen van overmorgen. Hen bewust laten worden van de keuzen die je kunt maken is een investering in hun gedrag op het gebied van duurzaamheid in de toekomst. Door mee te doen aan dit project, verbinden scholen zich langdurig aan de afspraak om zorg te dragen voor een schone schoolomgeving. Ook een geadopteerde locatie kan behoren tot de afspraken.

‘Plastic vind je overal. In de bodem, in de lucht en in het water. Een weggegooid plastic bekertje valt heel langzaam uiteen in kleine plastic stukjes. En die stukjes komen in dieren en planten terecht. En wij eten dieren en planten. Dus langzaam dringt het plastic ook door in ons eten. En zo komt het in ons bloed en in onze organen. Stop, halt, ho, laten we snel aan de slag gaan!

We kennen allemaal de plastic soep. In de oceanen drijven hoeveelheden plastic ter grootte van een land als Brazilië. Ons plastic zwerfafval komt via de wind in het water, het water stroomt naar een rivier, een rivier stroomt naar de zee en de zee komt uit in de oceaan. Als we onze leefomgeving schoon houden, dan ziet het er bij ons netjes uit en zorgen we er ook voor dat de plastic soep niet groter wordt. Kortom we gaan op ‘PLASTIC DIEET’.

In maart en april 2020 kunnen kinderen van groep 5 en 6 meedoen aan activiteiten op het gebied van plastic. Hoe kun je plastic zwerfafval opruimen en hergebruiken zodat het niet in de plastic soep beland? Maar vooral ook, kunnen we met een plasticdieet van onze verslaving aan plastic ontkomen? Zou jullie school de eerste plasticloze school van Zeewolde kunnen worden?’

Doelstelling:

Zorg voor je leefomgeving. School en de hele wereld (zwerfafval).
Bewust worden van de betekenis van je eigen leefomgeving. En hoezeer je eigen leefomgeving in relatie staat tot de leefomgeving van anderen (plastic soep).
Bewust worden wat goed burgerschap betekent voor de plek waar je woont en waar je naar school gaat.

Het project:
We maken muziekinstrumenten en speelgoed van ons afval. (Plastic soep en blikjesafval.)
In 4 lessen van les, afval verzamelen, instrument maken, concert geven. Creatieve recycling, van rommel naar trommel.
Leskisten NME: Afval de wereld rond worden ingezet.

Vragen en mogelijkheden voor de leerkrachten:
Hoe kunnen we het gebruik van plastic voorkomen. Wat kan jij met je klas daar aan doen?
Hoe wordt in Gaongho met afval omgegaan? Plastic in Afrika, kunnen wij daar ook iets aan doen?
Kan ik met mijn hele school, de omgeving schoon houden en het zwerfafval opruimen?
Adopteer een gebied, houdt het een jaar lang schoon en verdien een mooie stuiver bij voor Stichting Werelddorp Zeewolde en Gaongho in Burkina Fasso.

Doe mee aan de actie: Van blikje naar bloem.
Met de kinderen rapen we zwerfafval rapen op, maar maken tegelijkertijd er weer een natuurlijke plek van, namelijk door middel van het zaaien van bloemzaad.
Waar ooit een blikje lag, groeit nu een bloem.

PLASTIC DIEET

Het dieet draait om het wegnemen van de zorgen over de effecten van plastic op de menselijke gezondheid. Daarnaast vermijd je plasticlekkage naar het milieu en uiteindelijk richten we ons op de vermindering van de plasticproductie.

Maar hoe werkt het? We hebben het plasticdieet opgedeeld in zes onderdelen: badkamer, keuken, reizen, vrije tijd, huishouden en tuin. In elk van deze categorieën is er een lijst van te vermijden plastic, en een alternatief ervoor. Dit dieet is geschikt voor iedereen die een verschil wil maken in plasticconsumptie – van de totale beginneling tot de eco-heads.

We begrijpen dat een strict plasticdieet heel moeilijk is en onpraktisch om vol te houden. Dagelijkse plastic, zoals het plastic in je auto, je telefoon of je laptop zijn niet te vermijden. Dit dieet biedt je de handvatten om een verschil te maken, een begin te maken met het verminderen van single-use plastic in het dagelijks leven. We raden je niet aan om alle producten van plastic weg te gooien die je in huis hebt, juist omdat deze lang mee kunnen gaan, maar we raden je wel aan om jezelf altijd één ding af te vragen wanneer je iets nieuws wilt kopen: is er een plasticvrij alternatief hiervoor?

Daarom willen we dit dieet makkelijk maken: door hand in hand met jou de weg te bewandelen naar een vermindering van je plastic footprint. Stap voor stap.

Ben je er klaar voor om de uitdaging van een plasticvrij dieet aan te gaan?

Het ultieme plasticdieet om je plastic footprint te verminderen