Kleien van Dijkstenen

Kleien van Dijkstenen door Annemiek Eradus

14 juni 2018 is het 100 jaar geleden dat de wet op de Zuiderzee werd ondertekend. Aan dit besluit hebben wij het huidige Flevoland te danken. De betekenis van dijken water en polderwerk heeft een enorme impact in Nederland en omliggende landen. Maar ook op de mensen die in dit gebied wonen. Het vieren van 100 jaar Zuiderzeewet is een prachtig aanleiding om vanuit verschillende perspectieven naar ons eigen bestaan te kijken. Vanuit het programma Verbeelding&CO ondersteunen we de scholen met cultuureducatie en extra voorstellingen rondom dit thema. In samenwerking met Danielle Bijsmans projectleider van De Culturele Haven en werkzaam bij het provinciaal bureau FleCk is er een initiatief om het cultureel programma van Zeewolde te verbinden met een aantal lespakketten uit de Culturele Haven.

Vroeger was hier de zee. Nieuwe dijken. Dijkstenen maken van klei. Verschillende grondsoorten opzoeken, opgravingen en aardewerk onderzoeken. In samenwerking met IVN- natuur en milieu-educatie De Rode Schuur in Zeewolde wordt een inspiratieles verzorgd in De Rode Schuur. Kinderen gaan aan de slag met verschillende grondsoorten

Annemiek Eradus komt met de klas stenen maken van klei. Klei komt van stenen en met de klas gaan we dan ook stenen maken van klei. Vanuit een duimpotje gaan de kinderen holle stenen maken met hun eigen structuur. Al deze stenen worden gebakken en uiteindelijk in De Verbeelding weer tot een dijk gelegd. Want is het niet zo dat de dijken zorgen dat wij in Flevoland droge voeten houden?

De dijk sluit aan bij het water wat door de kleuters is geverfd.

De lessen zijn steeds in 3 lesmomenten;

les 1, de uitleg en het inspiratiemoment
les 2, de uitvoering  het maken van de holle steen.
les 3, het bezoeken van het eigen werk in De Verbeelding

Doelgroep 3,4 basisonderwijs
Periodeseptember, oktober 2018
Tijd3 lesmomenten
InfoNa afloop exposeren de kinderen met de hele school in paviljoen De Verbeelding
Deze les wordt in samenwerking met de Culturele Haven ontwikkeld
Er is ruimte voor maximaal 4 hele scholen, op volgorde van binnenkomst vindt de honorering plaats.
PlaatsOp school en in paviljoen De Verbeelding