IN DE STIJL VAN

Schilderslessen door Gonny Geurts

In één middag neemt de kunstenaar de leerlingen mee in de schildertechniek van beroemde kunstenaars zoals bijvoorbeeld:

Vincent van Gogh:  Zonnebloemen schilderen met  veel kleuren geel, bruin en een beetje groen. Met alle bloemen maken we een heel groot groepsboeket. Hoe kunnen we een zonnebloem van opzij tekenen of van bovenaf? Hoe verandert een cirkel in een ellips als je er van boven, van onderen en van opzij naar kijkt?

Bart van der Leck (de Stijl): Hij vereenvoudigde zijn tekeningen zo, dat de afbeelding nog net herkenbaar was. Denk aan mozaïek, tangram of hamertje tik. We werken alleen in rood geel en blauw, en zwart en wit! Kijk naar een foto van speelgoed of een dier en maak dat na in vierkanten rechthoeken driehoeken. Hoe veel kun je weglaten zodat wij toch jouw onderwerp herkennen?

Leonardo da Vinci: Hij was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist. Iemand die zo veel kan werd: “Uomo Universalis” genoemd.  We maken een schilderij op de manier van de fresco schilder. Eerst een achtergrond van witte verf met water. Dan maken we met sponzen de achtergrond; blauw voor de wolken met geel erbij wordt het groen voor de heuvels en de bossen, onderin een randje bruin tot het hele vel gevuld is. Met de secco techniek maken we een schets van een mensfiguur op de voorgrond. Dat mag een (zelf) portret zijn, een figuur die je tot  halverwege ziet bijv. zoals Mona Lisa.

Hundertwasser: Het werk van de architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser lijkt vaak op een sprookje uit ‘Duizend-en-een-nacht’. Hij was een eco-man die overal water, planten en bomen in verwerkte. Kijkend naar zijn schilderijen en grafiek raak je verdwaald in een kleurrijke wereld, en in zijn gebouwen voel je je in een andere dimensie. We bedenken vormen en kleuren die in elkaar overlopen. Ook in Zeewolde zijn er huizen met groene daken….

Doelgroep5, 6, 7, 8 basisonderwijs
PeriodeHele seizoen 2018-2019
Tijd2 ochtenden of middagen
InfoIn overleg kies je 2 eigen thema’s. In november mag de groep deel nemen aan een expositie in De Verbeelding samen met de Kunstkring
 PlaatsIn school